Kanalizasyon Arızası ve Tıkanıklık olduğu Zaman Ne Yapılır

Kanalizasyon arızası olduğu zaman ne yapılır, arıza veya tıkanıklık nasıl anlaşılır, Nereden başlanıyor ne işlem yapmak gerekir? Bu sorularının cevabını kapsamlı bir şekilde yanıtlayabilmek için ve  konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için kanalizasyon tesisatından ve kısımlarından bahsetmek istiyorum. Çünkü kanalizasyon arızası tıkanıklığın ve arızanın meydana geldiği kısma göre farklı isimlerle adlandırılmaktadır.

Kanalizasyon Tesisatının kısımları ve Kanalizasyon Arızaları

Tuvalet Tıkanıklığı; Alaturka tabir edilen tuvalet taşlarının bulunduğu tuvaletlerde meydana gelen tıkanıklığa denir. Klozet Tıkanıklığı; Alfranga tuvaletlerin simgesi olan klozetlerde meydana gelen tıkanıklıktır. Lavabo Gideri Tıkanıklığı; Tuvalet, klozet, hela, wc, tıkanıklıkların verilen genel isimdir.  Banyo Gideri Tıkanıklığı banyo giderinde ve Mutfak Gideri Tıkanıklığı, evye ile kat borusu arasındaki ellilik Pimaş da meydana gelen tıkanıklık ,Pimaş Tıkanıklığı; Tuvalet Taşından ve Klozetten başlayarak bina önündeki logara kadar olan kısımda kullanılan 100 lük, 125 lik ve150 lik plastik borularda meydana gelen tıkanıklığa denir. Kat borularının bitiminden başlayarak bina zeminde ve bina önünde kanalizasyon boruların birleştiği, eklemelerin yapıldığı ve bağlantıların yapıldığı, farklı derinliklerde ve ebatlarda, kare ve yuvarlak olan yüzeyin altındaki bacalara logar denir, buralarda meydana gelen tıkanıklıklara ise Logar Tıkanıklığı denir; Bina zemininden bina ana logarına ve bina ana logarınadn şehir kanalizasyon borularına kadar olan, pimaş, korige ve beton borulardan oluşan borularda meydana gelen tıkanıklığa kanal tıkanıklığı yada kanalizasyon tıkanıklığı denir.

Kanalizasyon Arızası Çeşitleri

Kanalizasyon arızasından sadece tuvaletin tıkanmasını, tuvalet taşının tamamen atık su içerisinde kalmasını, atık suyun klozetten taşması anlaşılmamalıdır. İki türlü kanalizasyon Arızası vardır. Birincisi; Kendiliğinden gelişen yani her hangi bir cismin atık su borusun tıkaması neticesinde meydana gelen arıza, İkincisi ise;  Kanalizasyon tesisatının yapımından kaynaklanan veya sonradan bazı sebeplerden dolayı oluşan kronik kanalizasyon Arızasıdır.

Spontane Gelişen Tıkanıklığın Belirtileri

Aniden Gelişir. Tıkanma öncesi herhangi bir emare olmaz,

Atık su borusuna tarak, mendil, bez gibi cisimlerin kaçması neticesinde meydana gelir,

Tuvalet taşından ve klozetten yukarıya atık su taşması şeklinde görülür.

Robotla ve ya diğer yöntemler açılır.

Açıldıktan sonra tekrardan tıkanma olmaz

spontane gelişen tıkanıklığa basit tıkanıklık da diyebiliriz. Maliyeti azdır çözümü kolaydır. Ancak kronik kanal arızasında durum aynı şekilde değildir. Teşhisi ve tespiti  zordur ve karmaşıktır.

Kronik Kanal Arızasının Belirtileri

Kronik kanal Arızası birden bire oluşmaz, zaman içerisinde peyder pey oluşur, artarak belirginleşir.

Peki neden kaynaklanır bu arıza?

En sık rastlanan Kanalizasyon borusunun yanlış meyilsiz döşenmesidir.

İkinci olarak ise kanalizasyon borusunun cinsi, örneğin küng denilen beton borular birer metre ara ile döşendiği için ve conta kullanılmadığı için sızmalar ve su kaçakları olur, bu kaçakların olduğu bölgelerde çökme olur.  Çökmeler olduğu yerlerde atık su içesindeki katı atıklar ve yağlar birikir, zamanlar taşları ve kanalizasyon borusunun içerisini tamamen kapatır.

Arızalı olduğu halde uzun süre çalışabilir yada çalışıyor gibi görülebilir, yani atık su ya kısmi olarak kanalizasyon borusundan geçerek şehir kanalizasyon sistemine ulaşır, yada hiç ulaşmaz, kırılan ve ya tıkanan yerden bir çukura,  bir boşluğa, binanın temeline yada binanın bodrumuna dolabilir, bu da binanın bodrumunda ve apartman çevresinde ağır kokulara neden olur.

İstanbul Vidanjör, Kocaeli Vidanjör, İstanbul Kuka, İstanbul Foseptik Çekimi